Skip to main content

Ben jij je bewust van de CO2 uitstoot waarvoor jij verantwoordelijk bent in de wereld? CO2 compenseren is heel belangrijk als we willen dat onze mooie planeet nog lang blijft bestaan. Daarom is bomen planten voor het klimaat een goede actie. Als we bomen planten, helpen we de planeet om langer gezond te blijven en kunnen generaties na ons ook nog lang en gelukkig leven. Benieuwd hoe jij online bomen kunt planten voor een betere wereld? Of wil je iemand een boom cadeau geven, ergens in een mooi bos? Lees dan verder!

Voor hoeveel CO2 uitstoot ben jij verantwoordelijk?

De exacte CO2 uitstoot per persoon bepalen, is niet heel eenvoudig. Het hangt namelijk van verschillende factoren af hoeveel jij uitstoot. Zo zijn je leefstijl, consumptiegedrag, energiebronnen die je gebruikt en je geografische locatie hierop van invloed. Over het algemeen kijken we naar de ‘carbon footprint’ om de CO2 uitstoot te berekenen. Dit is de uitstoot van broeikassen die direct en indirect plaatsvinden doordat je gebruikmaakt van auto’s, vliegtuigen, enzovoort, maar ook doordat je bepaalt voedsel wel of niet eet en doordat je een bepaalde hoeveelheid afval produceert. Je individuele activiteiten zijn dus meer bepalend dan je zou denken.

Om je een beeld te geven van de gemiddelde hoeveelheid CO2 uitstoot per persoon in Nederland, heb ik cijfers uit 2019 om met je te delen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS stond dit gemiddelde op 9,1 ton CO2 uitstoot per persoon per jaar. Laat dat maar even bezinken, want je begrijpt dat dit ontzettend veel is. Hierbij zijn brandstoffen voor transport en huishoudelijk energieverbruik inbegrepen.

Wat is CO2 uitstoot precies?

Maar wat is CO2 uitstoot dan precies? Het verwijst naar kooldioxide (dat is CO2), wat een broeikasgas is die het klimaat verandert en de aarde opwarmt. CO2 ontstaat wanneer fossiele brandstoffen (zoals kool, gas en olie) verbrand worden. Die CO2 uitstoot is dus nadelig voor de wereld waarop wij leven. Komen er hoge concentraties CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer? Dan neemt het broeikaseffect toe en warmt de waarde op, waardoor de ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, extreme weeromstandigheden ontstaan, enzovoort. Kortom: het heeft heel veel narigheid als gevolg!

Oei, hoe kan ik CO2 compenseren?

CO2 uitstoot

Nu je begrijpt hoe serieus CO2 uitstoot is, wil je vast weten hoe jij kunt bijdragen aan een betere wereld. CO2 compenseren kan op verschillende manieren, van hernieuwbare energie gebruiken tot bomen planten en meedoen aan andere compensatieprojecten. Het doel van CO2 uitstoot compenseren, is dat we zo de balans kunnen herstellen. Als je op bepaalde manieren minder broeikassen kunt uitstoten of maatregelen kunt nemen om de CO2 opname te bevorderen, dan is dat beter voor alles en iedereen op aarde.

Wat je persoonlijk kunt doen voor minder CO2 uitstoot, is je energieverbruik onder de loep nemen: hoe staat het ervoor met jouw voedselconsumptie, afvalbeheer en transportkeuzes? Bewustere keuzes leiden tot minder impact op het milieu – en dus tot een betere CO2 compensatie. Meer informatie over milieubewust worden lees je overigens in het artikel wat ik eerder schreef.

Online bomen planten via WoodYouCare!

Wil jij iets extra’s doen om je CO2 uitstoot te compenseren? Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig bomen laten planten door WoodYouCare! Dit initiatief werkt samen met zorgvuldig geselecteerde, gecertificeerde partners die bosgronden herstellen en nieuwe stukken bos aanleggen. Je CO2 compenseren kan dus ook door via deze organisatie bomen te laten planten!

Ik vind dit persoonlijk een geweldig initiatief. Ik hou van de natuur en ik begeef mij graag in bossen en andere natuurrijke landschappen. Het feit dat je zo eenvoudig kunt bijdragen aan meer groen op de wereld, vind ik echt super. Daarom wilde ik je graag over WoodYouCare vertellen. Je kunt al 1 boom planten om het gewoon eens te proberen, maar het is ook mogelijk om een heel bos te laten aanleggen op jouw kosten. Hoe mooi is het dat jij op deze manier (zonder de inspanning of de tijd eraan te hoeven besteden) zoveel impact kunt hebben op een betere wereld?

Of geef een boompje cadeau!

Als jij enthousiast bent over dit initiatief, kun je heel eenvoudig andere mensen aanmoedigen om ook mee te doen. Geef een boompje cadeau aan iemand op een speciaal moment (of gewoon zomaar, natuurlijk) en vertel waarom je dit doet. Hopelijk steek je zo mensen om je heen ook aan met het ‘boom-plant-virus’ en gaan nog veel meer mensen meedoen met dit geweldige project voor meer bosgebieden op aarde.

Ook bomen planten voor het klimaat? Doen!

Voor je CO2 uitstoot betalen is niet meer dan logisch, wanneer je jaarlijks voor veel CO2 uitstoot verantwoordelijk bent. Daarom is mijn advies: plant een boom! Het biedt namelijk verschillende voordelen.

✅ Bomen nemen CO2 op, waardoor die concentratie van CO2 in de atmosfeer (en dus het broeikaseffect) minder wordt;

✅ Hoe meer bomen, des te meer bosvorming er ontstaat en daar hebben ook de dieren profijt van;

✅ Bomen dienen als hernieuwbare bronnen van biomassa (duurzame energiebron waardoor CO2 minder wordt);

✅ Het is een belangrijk onderdeel van de klimaatregels die wereldwijd worden toegepast en je kunt er tegenwoordig heel eenvoudig aan bijdragen.

CO2 uitstoot

Voor €5 plant je al een boom!

Als je verwacht dat bomen planten duur is, dan heb je het mis. Je kunt al voor €5 een boom planten, dus voor €50 schenk jij 10 nieuwe bomen aan de wereld en draag je zo je steentje bij. Heb je wat meer te besteden en neem je de aanleg van nieuw bosgebied serieus? Vanaf 50 bomen plant je een stuk bos – en je kunt dit zo ver uitbreiden als je zelf wilt.

Je hoeft geen groene vingers te hebben of naar een bepaald deel van de wereld te vliegen om in actie te komen. Het enige wat je hoeft te doen is aangeven hoeveel bomen jij wilt planten bij WoodYouCare, je geeft aan in welk deel van de wereld je dat zou willen doen en of je dit eenmalig, per maand, kwartaal of jaar wilt doen.

Neem jij ook je verantwoordelijkheid voor je persoonlijke CO2 uitstoot? Start dan met je CO2 compenseren via WoodYouCare! En bekijk uiteraard wat je nog meer kunt doen om je huidige uitstoot te verminderen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, natuurlijk.

Meest gestelde vragen over CO2 uitstoot [H2]

Heb je nog vragen over je CO2 uitstoot als particulier of wil je weten hoe je online een stuk bos beheert voor een beter klimaat? Lees dan de meest gestelde vragen hieronder even door.

1. Hoe kan ik CO2 uitstoot compenseren als particulier?

Als particulier kun je je CO2 uitstoot compenseren door verschillende dingen te doen. Zo kun je meedoen aan compensatieprogramma’s zoals WoodYouCare en bomen planten. Of je kunt financieel bijdragen aan projecten die hernieuwbare energie produceren. Ook steun bieden aan klimaatvriendelijke landbouw is een goede manier om CO2 uitstoot te compenseren. Let wel op of organisaties daadwerkelijk betrouwbaar zijn, door te kijken naar hoe transparant zij zijn over metingen en rapportages.

2. Hoe kan ik bewuste keuzes maken voor het milieu?

Bewuste keuzes maken voor het milieu, kun je al heel eenvoudig doen. Als het op duurzame consumptie aankomt, kun je in je dagelijkse leven al kleine aanpassingen doen die veel opleveren. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige apparaten, ga carpoolen naar het werk of gebruik het openbaar vervoer in plaats van je eigen auto. Ook meer plantaardig voedsel in plaats van vlees eten, is nuttig- en vermijd het verspillen van voedsel zoveel mogelijk. Gooi je toch iets weg? Doe dan aan afval scheiden, want ook dat is heel nuttig voor het milieu.

3. Helpt bomen planten CO2 uitstoot te verminderen?

Ja, bomen planten helpt zeker om CO2 uitstoot te verminderen. Bomen nemen namelijk CO2 uit de atmosfeer op en slaan het op zolang zij leven. Bomen gebruiken die CO2 (samen met zonlicht en water) om koolhydraten te produceren en om zelf te groeien. Bomen planten of laten planten is daarom een heel goed idee. Via WoodYouCare kun je dit ook nog eens heel gemakkelijk realiseren. Kies hoeveel bomen je wilt laten planten, in welk deel van de wereld en of je dit eenmalig wilt doen of per periode wilt herhalen. Zo simpel is het!

4. Kan ik online een stuk bos beheren voor het klimaat?

Ja, je kunt online een stuk bos beheren voor het klimaat. Je kunt zelfs beginnen bij het laten planten van slechts 1 boom, als je je steentje wilt bijdragen aan een duurzame wereld. Via organisaties zoals WoodYouCare reken je heel eenvoudig af; of je nu 1 boom of een heel bos wilt planten, dat is helemaal aan jou. Je hoeft hier verder niets voor te doen (het kost je dus geen tijd of energie), want WoodYouCare handelt het hele proces af. Een eenvoudige manier om je CO2 uitstoot te compenseren en de wereld zo lang mogelijk een fijne plek te laten zijn om op te leven.

CO2 uitstoot

Wil je ook bijdragen aan een schonere planeet? Plant nu bomen via WoodYouCare!

Leave a Reply