Skip to main content

Heb je regelmatig buikpijn en darmklachten? Ben je vaak moe en heb je langdurig vage klachten? Het zou kunnen dat je een gluten intolerantie hebt. De diagnose voor een gluten intolerantie laat voor veel mensen jaren op zich wachten. Dat komt doordat hier niet direct aan gedacht wordt bij dergelijke klachten. Maar een snelle opsporing van de oorzaak van je klachten is essentieel voor de behandeling en daarmee ook voor je fysieke en mentale gezondheid. Denk jij dat je een gluten intolerantie zou kunnen hebben? In dit artikel krijg je antwoord op de belangrijkste vragen. Wat zijn gluten, waar zit het in en hoe herken je het? Lees snel verder!

Wat zijn gluten?

Voordat we duidelijk krijgen wat een gluten intolerantie is, moeten we natuurlijk eerst weten wat gluten eigenlijk zijn. Gluten zijn eiwitten die in verschillende voedingsbronnen voorkomen. Hierbij gaat het vooral om granen, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Deze granen zijn verwerkt in vele voedselproducten. Je kan je voorstellen dat wanneer je een gluten intolerantie hebt, je van de meeste voedingssoorten klachten krijgt.

Waar zit gluten in?

Gluten komen voor in granen die in allerlei producten verwerkt zijn. Tarwe, rogge en spelt vind je in brood, crackers, koekjes, sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Als je er zeker van wilt zijn dat ergens geen gluten in zitten, dan kan je je eten het beste zelf klaarmaken. Of je kijkt of het glutenvrij symbool op de verpakking of de menukaart staat. Dit is een tarwehalm met een streep erdoor.

Tip: de glutenvrije muesli van MyMuesli is heel lekker!

Wat is gluten intolerantie?

Gluten intolerantie, ook wel bekend als gluten allergie, is een reactie van je lichaam op gluten. Je lichaam kan gluten simpelweg niet verdragen. Het lichaam maakt afweerstoffen aan tegen het eiwit dat in gluten voorkomt. Die afweerstoffen, ook wel bekend als antilichamen, beschadigen de darmwand, met alle gevolgen van dien.

Door voeding met gluten te eten, raakt dus het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Daardoor werken je darmen niet meer naar behoren. Als je een gluten intolerantie of allergie hebt, merk je dat aan verschillende symptomen. Dus heb je vage klachten die al een langere tijd aanhouden? Kan je tot nu toe nog geen duidelijke oorzaak vinden? Denk dan eens aan een allergie voor gluten. Als je meerdere symptomen hebt, kan een test uitsluitsel geven. Hoe een gluten intolerantie tot uiting komt in lichamelijke ongemakken? Lees het snel in onderstaande checklist.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een mogelijke gluten intolerantie. Dit soort klachten komen ook voor bij buikgriep of andere tijdelijke ongemakken. Maar het belangrijkste om rekening mee te houden, is dat de klachten langere tijd aanhouden. De meest voorkomende symptomen zijn als volgt:

gluten intolerantie

● Buikpijn;

● Diarree;

● Obstipatie;

● Opgeblazen gevoel;

● Gewichtsverlies;

● Vermoeidheid;

● Hoofdpijn;

● Huiduitslag;

● Een verminderde eetlust.

Je kan je voorstellen dat dit soort klachten ook uitwerking hebben op je mentale gezondheid. Stemmingswisselingen en depressies kunnen dan ook indirect het gevolg zijn van een gluten intolerantie. Niet iedereen is zich hier bewust van!

Waarom zijn mensen gluten intolerant?

Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen gluten intolerant zijn en andere niet? Gluten intolerantie komt bij ongeveer 1% van de mensen voor en is erfelijk. Dus als het voorkomt in je familie en je hebt vergelijkbare klachten, dan is het een goed idee om zekerheid te verkrijgen over je gezondheidsstatus.

Hoe herken je gluten intolerantie?

Hoe weet je nu zeker dat je problemen gluten intolerantie klachten zijn? Je kan met deze klachten naar de huisarts gaan. Hij of zij zal je in eerste instantie misschien aanraden om bepaalde voedingsmiddelen te schrappen. Het is echter het prettigst om direct te weten waar je aan toe bent. Een alternatief voor de glutenintolerantie test huisarts, is de snelle gluten intolerantie test!

Gluten Check sneltest: dé snelle gluten intolerantie test!

De Gluten Check is de eerste zelftest met meer dan 97% betrouwbaarheid bij het bepalen van een gluten intolerantie. Eindelijk uitsluitsel over de oorzaak van maag- en darmklachten, zonder afspraak en vanuit je eigen luie stoel. Je moet er zeker van zijn dat de kwaliteit van de test goed is, omdat het toch gaat om een medische bloedtest. En je wilt hiervoor natuurlijk geen willekeurige producten gebruiken. Bij Gluten Check zit dat wel goed: het is een betrouwbare, snelle en eenvoudige test die precies doet wat het belooft.

Gluten intolerantie test: hoe werkt het?

Bij een gluten intolerantie test wordt gecontroleerd of er bepaalde antistoffen in je bloed zitten. TG2 antistoffen worden namelijk aangemaakt door je lichaam als je allergisch bent voor gluten. Uit onderzoek blijkt dat het opsporen van deze antistoffen in het bloed een van de meest betrouwbare methodes is om een gluten intolerantie vast te stellen. Er is maar een klein druppeltje bloed voor nodig om te kunnen bepalen of deze antistoffen ook bij jou worden aangemaakt. Daarom is het mogelijk om zelf deze test uit te voeren.

gluten intolerantie

In de verpakking van de Gluten Check sneltest vind je:

– 1 test cassette inclusief pipet;

– 1 steriele lancet met automatische werking;

– 1 houder met opnamebuisje;

– 1 desinfectiedoekje met alcohol;

– 1 pleister;

– 1 buisje met verdunningsvloeistof.

Je neemt eenvoudig een druppeltje bloed bij jezelf af bij je vingertop. Deze meng je met de verdunningsvloeistof. Druppel dit op de test cassette, waarna je binnen vijf minuten de uitslag kan aflezen.

Gluten intolerantie test zelf doen of testen bij de huisarts?

Een gluten intolerantie test zelf doen, is een goed idee om snel duidelijkheid te krijgen zonder gedoe. Is je test positief? Dan kan je met je huisarts bespreken wat de beste vervolgstappen zijn om je gezondheid te verbeteren. Hij of zij zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een diëtist.

Gluten intolerantie test voordelen

Waarom een gluten intolerantie test zelf doen? Er zitten vele voordelen aan deze test die je zelf kan uitvoeren. Ik heb ze hieronder voor je verzameld:

✅ Een zelftest is hartstikke makkelijk uit te voeren;

✅ Doe de test in je eigen tijd;

✅ Je hoeft niet naar het laboratorium;

✅ Snel zekerheid;

✅ Zelf inzicht in je gezondheid krijgen;

✅ Niet afhankelijk van een arts die bepaalt of een test zin heeft.

Behandeling van gluten intolerantie

Weet je dat je gluten intolerant bent? Werk dan aan je gezondheid, zodat je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Hierbij is het belangrijk om een glutenvrij dieet te volgen. Je doet dit het beste in samenspraak met een diëtist met een specialisatie in een glutenvrije leefstijl. Voedsel zoals brood, pasta, snacks, koekjes, snoep en sauzen moet je vervangen door een glutenvrije variant. Daarnaast moet je je vitamines en mineralen uit granen aanvullen. Op die manier geniet je al snel klachtenvrij van het leven!

Gluten intolerantie test bestellen!

Heb jij last van vage klachten en wil je graag zekerheid met een gluten intolerantie test? Bestel dan de Gluten Check en test jezelf! Bij de webshop van Winkel Glutenvrij koop je eenvoudig online je test. Deze webshop heeft het grootste glutenvrije assortiment van heel Nederland. Dus mocht de uitslag positief zijn, dan weet je direct waar je terecht kan om je behandeling zo eenvoudig mogelijk te maken.

Bij bestellingen vanaf €45 is de verzending ook nog eens gratis. Wanneer je je bestelling op werkdagen voor 20:00 uur afrondt, heb je de test de volgende dag al in huis. Dat is sneller dan een afspraak maken bij de huisarts! Bestel je gluten intolerantie test daarom bij Winkel Glutenvrij en je hebt snel en eenvoudig uitsluitsel over de oorzaak van je klachten.

gluten intolerantie

Meest gestelde vragen over gluten intolerantie

Wil je meer informatie over een gluten intolerantie? Ik heb de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet zodat je straks echt alles weet over je (mogelijke) gluten intolerantie.

1. Wat zijn de meest voorkomende klachten bij een gluten allergie?

De klachten die het vaakst voorkomen bij een gluten intolerantie of allergie, liggen in de darmstreek. Buikpijn, een opgezette buik en diarree zijn een duidelijk aanwijzing wanneer dit aanhoudende problemen zijn. Als gevolg van darmproblemen kan je langdurige vermoeidheid ervaren, een verminderde eetlust en algehele lusteloosheid. Let dus goed op of je dit soort klachten ervaart.

2. Waarin zitten veel gluten?

Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst en spelt. Dit zijn granen die in veel dagelijkse voedingsmiddelen voorkomen. Denk aan brood, muesli, pasta en pizza. Dit is dan ook voedsel dat je moet vermijden. Of waarvan een vervangende versie waarschijnlijk geen klachten oplevert. Maar ook andere producten die oorspronkelijk glutenvrij zijn, kunnen gluten bevatten. Dit komt dan meestal door een bewerkingsproces waarbij het product in contact komt met gluten.

3. Wat mag je wel eten met een gluten intolerantie?

Veel producten zijn van nature glutenvrij. Bijvoorbeeld groenten en fruit, rijst, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte, eieren, melk, noten, pitten en zaden. Van gewassen die onbewerkt glutenvrij zijn, moet je oppassen met de bewerkte versie ervan. Waarom? Bij productie kunnen ze in aanraking komen met gluten. Om er zeker van te zijn dat producten glutenvrij verwerkt zijn, kies je voor producten met het glutenvrij logo. Boekweit, cassave, gerst, haver, maïs, quinoa, soja en tapioca kun je toevoegen aan een glutenvrije dieet.

Bestel hier de gluten check sneltest!

Leave a Reply