Skip to main content

In de hedendaagse, drukke wereld is gezond eten vaak een onderwerp dat gemakkelijk naar de achtergrond verdwijnt. We worden snel verleid door fastfood, suikerrijke snacks en kant-en-klare maaltijden. Toch is gezond eten van cruciaal belang voor je algehele gezondheid en welzijn. Ik vertel je graag alles over het belang van gezond eten en op gewicht blijven. Daarbij leg ik uit wat gezond en voedzaam eten precies is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt via een voedingsschema op maat. Lees maar mee!

Waarom is gezond eten belangrijk?

gezond eten

Wil je een gezond leven leiden waarbij je alles eruit kunt halen en elke dag kunt doen wat je graag wilt? Dan zijn gezond eten en een gezond gewicht behouden heel belangrijk. Het beïnvloedt namelijk je gezondheid op verschillende manieren. Zo geeft het je lichaam de vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten die het nodig heeft, waardoor het zich kan herstellen, kan groeien en optimaal kan functioneren. Bovendien helpt gezond eten om op gewicht te blijven. Zo kun je overgewicht voorkomen en heb je minder kans om klachten en ziekten op te lopen.

Natuurlijk geeft gezonde voeding ook de nodige energie aan het menselijk lichaam. Daardoor kun je er elke dag tegenaan, voel je je fit en alert en kun je je beter focussen op taken. Voedzame maaltijden zijn dus niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. En wist je dat gezond en voedzaam eten zorgt voor een gereguleerde bloeddruk en een gezond cholesterolgehalte? Ook dat is heel belangrijk wanneer je optimaal wilt kunnen genieten van elk moment.

Maar wat is gezond eten precies?

Nu wordt het interessant, want wat gezond eten precies is, daarover zijn de meningen nog weleens verdeeld. Ik heb persoonlijk jarenlang ervaring en kennis opgedaan over gezondheid, voeding en beweging, dus ik kan je er gelukkig duidelijkheid over geven. Ik deel daarom graag mijn gezonde voeding tips met je. Allereerst draait gezond eten om het maken van bewuste keuzes en ervoor zorgen dat de nodige voedingsstoffen die je binnenkrijgt in balans zijn. Verder gaat het o.a. over:

Evenwicht

Alles wat in evenwicht is, is prima. Dat geldt ook voor het menselijk lichaam; daarom is op gewicht blijven (wanneer je eenmaal een gezond gewicht bereikt hebt) ook wenselijk. Ook de voeding die je tot je neemt, zou in evenwicht moeten zijn. Dat betekent dat je een goede combinatie hanteert van groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten en volkoren granen. Daarin zitten voldoende gezonde voedingsstoffen!

Variatie

Daarbij is het ook belangrijk om te variëren. Voedzaam eten gaat om het binnenkrijgen van alle nodige voedingsstoffen. Door verschillende soorten voeding te eten, blijf je gezond én blijft eten ook lekker. Er zijn voldoende gezond eten recepten te vinden op mijn website om op een leuke en lekkere manier in vorm te blijven!

gezond eten

Porties controleren

Sommige mensen maken de ‘fout’ dat zij wel gezonde keuzes maken, maar te veel eten. Of dat zij hun porties niet op de juiste manier indelen. Dan raakt het lichaam eigenlijk overbelast op bepaalde momenten en kan het al die voeding niet goed verteren en omzetten in energie. Wil je ook gezonde voeding voor je darmen, dan is het belangrijk om je porties te controleren. Dat wil zeggen: gebruik liever een kleiner bord, zodat je niet te veel opschept. En neem de tijd om te genieten van een maaltijd of tussendoortje, zodat je hersenen het signaal krijgen dat er voeding binnenkomt. Je zal dan ook eerder volraken en minder geneigd zijn om nog te snacken.

Hydrateren

Bij gezond eten hoort ook een goede hydratatie. Wist je dat je hersenen eenzelfde soort seintje afgeven wanneer je lichaam honger heeft als wanneer het gehydrateerd wil worden? Daarom is het belangrijk om verdeeld over de dag voldoende water (2 tot 3 liter) te drinken. Zo kan je lichaam optimaal functioneren.

Minder bewerkt

En wat dacht je van het schrappen van bewerkte voedingsmiddelen? Voedzaam eten bestaat namelijk niet uit toegevoegde suikers, onverzadigde vetten en veel zout. Onbewerkte en verse voedingsmiddelen zijn over het algemeen veel gezonder en daarom wenselijker. Dit weten we eigenlijk wel, maar we laten ons toch nog weleens verleiden in de supermarkt. Het wordt in bepaalde situaties overigens nog meer geadviseerd, bijvoorbeeld bij gezond eten tijdens de zwangerschap.

Tips voor gezond eten in de praktijk!

Heb je ze allemaal op een rijtje? Laten we dan eens kijken naar praktische tips, zodat jij op dagelijkse basis gezonde en voedzame keuzes kunt maken om op gewicht te blijven!

gezond eten
  • Zelf koken: uiteten gaan en voor afhaalmaaltijden kiezen is makkelijk, maar je weet niet precies hoe de gerechten worden gemaakt. Daarom kun je beter zelf koken en controle houden over de ingrediënten;
  • Maak een boodschappenlijstje: ga niet onvoorbereid de supermarkt in, maar denk van tevoren na over welke gezonde maaltijden je wilt bereiden en wat je daarvoor nodig hebt. Met zo’n boodschappenlijstje maak je bewuste keuzes en voorkom je impulsaankopen;
  • Meer groenten en fruit: Als je de helft van je bord vult met groenten en wat fruit, dan krijg je tijdens elke maaltijd genoeg vezels, mineralen en vitaminen binnen. Bovendien zit je er snel vol van, terwijl je niet te veel calorieën of vetten binnenkrijgt;
  • Kies voor volkoren: Vervang alle ‘witte’ producten door volkoren varianten. Denk hierbij vooral aan rijst, pasta en brood. Volkoren granen bevatten meer vezels en gezonde voedingsstoffen dan de bewerkte varianten.
  • Zorg voor voldoende eiwitten: Je hebt ook voldoende eiwitten nodig om gezond te blijven. Deze zorgen voor herstel van de spieren (ook na het sporten) en geven je een vol gevoel. Eet daarom graag eiwitten uit witte vis, tofu, bonen, peulvruchten en mager vlees;
  • Ga voor gezonde vetten: Frituren is slecht voor je gezondheid, dat weet je wel. Maar er zijn zeker ook gezonde vetten die je wél mag eten. Denk aan noten, zaden en avocado, maar ook aan olijfolie om in te bakken. Je lichaam heeft ze nodig om vitamines op te nemen die alleen in vet oplosbaar zijn. Dat is dus ook een vorm van gezond eten tijdens je zwangerschap;
  • Beperk zout en suiker: Door minder zout en suiker tot je te nemen, belast je je lichaam veel minder. Lees daarom etiketten van voedingsmiddelen in de supermarkt om te zien waar (verborgen) suikers en zouten in zitten;
  • Eet op regelmatige momenten: Het is belangrijk om geen maaltijden over te slaan en regelmatig te eten. Zo voorzie je je lichaam continu van energie. Neem tussen maaltijden kleine, gezonde snacks om honger te voorkomen. Een voedingsschema op maat kan hierbij een goede hulp zijn;
  • Vergeet niet te genieten: Weet dat het ook niet goed is om heel streng voor jezelf te zijn. Vergeet daarom niet om af en toe te genieten, maar doe het wel met mate. Zo voorkom je dat je te veel vetten en calorieën binnenkrijgt.

Heb je nu moeite met het concreet toepassen van deze tips in de praktijk? Dan is een voedingsschema op maat zeker een aanrader!

Tip: Gebruik een voedingsschema op maat!

Je komt met gezond eten recepten van het internet al best ver, maar om precies te bepalen welke maaltijden en voedingsstoffen je op welk moment van de dag het beste kunt eten? En dan ook nog eens in de juiste verhoudingen en combinatie met elkaar? Dat gaat de meeste mensen een stap te ver – en dat is logisch. Niet iedereen is voedingsexpert. Een voedingsschema op maat is echter wel heel interessant. Juist omdat alles al bepaald is, kun je het heel gemakkelijk volgen. Je hoeft letterlijk alleen te eten wat er in zo’n gezonde voeding schema staat en je zal vanzelf je doel bereiken. Of dat nu op gewicht blijven, gezond aankomen of gezond afvallen is; jouw doel is haalbaar met een voedingsschema op maat!

gezond eten

Hoe het werkt?

Om je te helpen bij het implementeren van een gezond eetpatroon en gewichtsbeheersing, raden we aan om gebruik te maken van een voedingsschema op maat. Een voedingsschema op maat kan specifiek worden aangepast aan jouw behoeften, doelen en voorkeuren.

Bij Doelekkergezond.nl bieden wij uitstekende service om je op weg te helpen naar een gezondere levensstijl. Onze voedingsdeskundigen kunnen namelijk een persoonlijk voedingsschema opstellen dat past bij jouw individuele behoeften. Of je nu wilt afvallen, in spiermassa wilt aankomen, je gewicht wilt behouden of gewoon gezonder wilt eten, zij kunnen je begeleiden en het perfecte schema bieden. Daardoor wordt gezond eten en voedzaam eten niet alleen heel gemakkelijk, maar ook nog eens leuk!

Wat kun je verwachten?

✅ Een voedingsschema dat helemaal past bij het doel dat jij wilt behalen;

✅ Afgestemd op jouw situatie, geslacht en leefstijl;

✅ Een persoonlijk voedingsschema op maat, waarbij rekening wordt gehouden met je dieetwensen en/of allergieën;

Evenwichtige maaltijden die zorgen voor gezonde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen;

✅ Op een succesvolle en gezonde manier aan je doel werken, in een realistisch tijdskader;

✅ De mogelijkheid om vragen te stellen wanneer je ergens tegenaan loopt;

✅ Je ontvangt je voedingsschema op maat binnen een paar werkdagen in je e-mail inbox.

Ga voor een voedingsschema op maat!

Het is nooit te laat om te beginnen met gezond eten. En op gewicht blijven? Dat wordt stukken gemakkelijker met een voedingsschema op maat. Je krijgt inzicht in de behoeften van je lichaam én je leert gezonde keuzes te maken. Dat is een hele waardevolle investering in je welzijn én in je gezondheid op de lange termijn.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie onder dit artikel!

gezond eten

Leave a Reply