Skip to main content

Wil je milieubewust(er) leven, maar weet je niet precies hoe of lijkt het je lastig? Je bent zeker niet de enige. Duurzaamheid houdt ons allemaal steeds meer bezig. En dat is ook niet zo gek als je kijkt naar hoeveel plastic er nog dagelijks weggegooid wordt en in de natuur terechtkomt. De plastic soep is een wereldwijd probleem met een enorme impact, maar ook jij kunt er iets aan doen! Bijvoorbeeld door te kiezen voor plasticvrije verzorgingsproducten van duurzame materialen, zoals bamboe. Ontdek hoe je makkelijk milieubewust kunt leven door te kiezen voor plasticvrije producten. Je leest het hier!

milieubewust

Waarom is de plastic soep een probleem?

Milieubewust leven wordt elke dag belangrijker. Wereldwijd luiden vele organisaties en overheden de noodklok als het gaat om ons uit de hand gelopen plasticgebruik. We leven dan ook in een daadwerkelijke plastic crisis. Misschien heb je nog niet (bewust) dagelijks te maken met de gevolgen van de zogenaamde plastic soep, maar de impact op de aarde is op zijn allerminst schokkend te noemen. Een aantal schrijnende statistieken en feiten die aantonen waarom de plastic soep zo’n groot probleem is:

Jaarlijks sterven er 100 miljoen dieren door plastic

Plastic heeft een extreem lange levensduur in de natuur en vergaat niet zomaar. In de zee wordt plastic vaak voor voedsel aangezien door dieren. Ook raken dieren erin verstrikt en wordt koraal erdoor kapotgemaakt. En dan hebben we het nog niet eens over microplastics, die echt overal terecht kunnen komen. Een schokkende 100 miljoen dieren sterven jaarlijks aan de gevolgen van de plastic soep.

De plastic crisis is ook een economische crisis

milieubewust

Zwerfplastic is niet alleen een economisch probleem voor sectoren die financieel afhankelijk zijn van de zee, maar voor alle fabrikanten die plastic verpakkingen hanteren. 95% van de waarde van plastic gaat verloren door eenmalig gebruik.

Plastic tast ook ónze gezondheid aan

Dagelijks worden we blootgesteld aan minuscule plasticdeeltjes die zich via de lucht verspreiden. En via de voedselketen komt het plastic dat in zeedieren zit, ook in de mens terecht. Hierdoor worden we blootgesteld aan allerlei chemicaliën die onze gezondheid aantasten. Des te meer reden om te switchen naar een plasticvrij leven!

Duurzaamheid voorbeelden: wat kun je doen als consument?

Misschien gaat het je net een stapje te ver om je direct aan te melden voor een ‘ocean clean-up’ actie. Maar gelukkig zijn er echt talloze manieren om zelf duurzaamheid toe te passen in je leven. Een aantal milieubewuste oplossingen voor de plastic soep:

Neem je eigen tas mee als je gaat shoppen

Wist je dat één klein plastic wegwerptasje de grootste haai in de oceaan kan doden? Plastic tasjes hebben een groot aandeel in de plastic soep. En hebben we niet allemaal ergens een enorme plastictassencollectie in huis liggen? Als je standaard wat leuke canvas of jute tassen in de auto, je fietstas of onder in de kinderwagen legt, vergeet je ze nooit mee te nemen. Door tassen te recyclen, verspillen we aanzienlijk minder plastic en voorkomen we dat er nog meer dieren onnodig sterven!

Gebruik een navulbare drinkfles

Met stipt op één in de lijst met artikelen die het milieu vervuilen staan plastic flesjes. Voldoende drinken is heel belangrijk, maar meestal eindigt het plastic van jouw wegwerpflesje in de natuur. Een leuke herbruikbare drinkfles is niet alleen handig, er zijn ook nog eens hele leuke te vinden! Trakteer jezelf op zo’n milieubewust cadeautje en je helpt direct de natuur een handje.

Stap over op plasticvrije verzorgingsproducten

Misschien wel de makkelijkste uit het rijtje, is het overstappen op plasticvrije producten. Onbewust gebruiken we enorm veel plastic in huis: het zit zowel in producten als in verpakkingen. En het overgrote deel hiervan wordt niet gerecycled. Kijk eens met een kritische blik naar de verzorgingsproducten die je gebruikt. Heb je al eens gedacht aan plasticvrije tandpasta? Of plasticvrije shampoo? Door te kiezen voor plasticvrije producten kun je zonder al te veel inspanning werken aan een schonere wereld.

milieubewust

Zorg goed voor jezelf én voor de wereld

Een slimme en laagdrempelige manier waarop jijzelf een groot verschil kan maken, is door zo veel mogelijk plasticvrij te leven. Want als iedereen zijn steentje bijdraagt, maken we met zijn allen een enorm verschil. Door je dagelijkse verzorgingsproducten te vervangen door milieubewuste varianten, zorg je goed voor jezelf én voor de wereld waarop we leven. Misschien is het lastig om duurzaamheid voorbeelden te bedenken die je in het dagelijks leven kunt toepassen, maar plasticvrij leven kan heel eenvoudig zijn. De heerlijke plasticvrije producten van Bamboovement helpen je hierbij.

Perfecte plasticvrije producten van Bamboovement!

Met Bamboovement join je de plasticvrije movement door te kiezen voor milieubewuste materialen zoals bamboe. Deze snelst groeiende plant ter wereld staat bekend om zijn veelzijdige toepasbaarheid. Van vloeren tot meubels, servies en sportkleding: bamboe zie je tegenwoordig overal. Bamboovement maakt er unieke verzorgingsproducten mee waarvan je weet dat ze goed zijn voor jou én de wereld.

Plasticvrije tandpasta

Een goede manier om zo veel mogelijk plasticvrij te leven is het kiezen voor plasticvrije tandpasta. Tandpastatubes gaan er snel doorheen en kunnen niet gerecycled worden. Helaas eindigt jouw tube maar al te vaak in de natuur, zelfs wanneer je hem daar niet zelf neergooit. Bovendien bevatten normale tandpasta vaak microplastics. En je wilt toch niet dat die in de oceaan of in jouw lichaam terechtkomen? De plasticvrije tandpasta tabletten van Bamboovement zijn verpakt in een recyclebaar glazen potje. Dat is nog eens een milieubewuste manier om je dag goed te beginnen en te eindigen!

Plasticvrije shampoo

Naast plasticvrije tandpasta is plasticvrije shampoo een goede keuze om jouw impact op het milieu te verkleinen. De fantastisch geurende shampoo bars van Bamboovement bieden heel veel voordelen. Ze zijn gemaakt zonder onnodige toevoeging van water, ze bevatten geen microplastics, ze zijn verpakt zonder plastic én ze gaan veel langer mee dan een gemiddelde shampoofles. Sterker nog: één shampoo bar staat gelijk aan 3 à 4 flessen gewone shampoo!

Je kunt kiezen uit 3 heerlijke soorten: aloë vera, lavendel en ‘vitamin sea’. Dankzij ingrediënten als shea butter, quinoa en olijfolie geef je je haar keer op keer een revitaliserende behandeling. Zeker weten dat jij nooit meer terug wilt naar die vervuilende shampooflessen!

Andere plasticvrije producten voor je persoonlijke verzorging?

milieubewust

De plasticvrije tandpasta gebruik je natuurlijk het liefst met een bijpassende bamboe tandenborstel. Ook deze shop je bij Bamboovement. En bij een goede plasticvrije shampoo bar hoort ook een fijne conditioner. Na afloop kam je je haar met je nieuwe bamboe haarborstel en je komt weer helemaal fris voor de dag. Andere producten die je mag verwachten in het milieubewuste assortiment zijn onder andere deodorant, wattenstaafjes, scheermessen en shaving bars.

Profiteer van 10% korting en laat een boom planten!

Een leuke bonus als je kiest voor bamboe verzorgingsproducten: Bamboovement heeft momenteel een hele fijne kortingsactie! Abonneer je je op de nieuwsbrief, dan krijg je 10% korting op je volgende bestelling. Bovendien plant Bamboovement een boom voor élke nieuwe subscriber. Dat geeft jouw milieubewuste shop sessie nog eens een extra groen tintje!

Meest gestelde vragen over milieubewust leven

Heb je nog vragen over milieubewust en plasticvrij leven? We zetten de meest gestelde vragen hieronder voor je op een rij.

1. Wat zijn milieubewuste producten?

Producten die als milieubewust gezien worden, brengen geen schade toe aan de natuur tijdens het productieproces, maar ook niet bij gebruik en na het weggooien. Bovendien wordt erop gelet dat er geen natuurlijke grondstoffen uitgeput worden bij het maken van milieubewuste producten.

2. Wat zijn microplastics en waar komen ze voor?

Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes die we werkelijk overal terugvinden. Ze ontstaan door slijtage van plastic bevattende producten, zoals synthetische kleding of autobanden. Maar microplastics worden ook bewust toegevoegd aan veel verzorgingsproducten, bijvoorbeeld aan een scrub. Via de afvoer komen deze schadelijke plasticdeeltjes in de natuur terecht.

3. Kan plastic verdwijnen?

Helaas vergaat plastic niet in de natuur of in de zee. Het valt hooguit uiteen in steeds kleinere deeltjes. Dit is nog schadelijker, omdat zowel dieren als mensen het zo nog sneller binnenkrijgen. De plastic soep is dan ook een wereldwijd probleem dat we met zijn allen moeten aanpakken. Zo veel mogelijk plasticvrij leven is een goede manier om je steentje bij te dragen.

4. Hoe kan ik zelf milieubewuster leven?

Milieubewust leven hoeft niet moeilijk of intensief te zijn. Door kleine aanpassingen te doen, maak je al snel een grote impact:

·      Scheid je afval op de juiste manier;
·      Beperk je waterverbruik door bijvoorbeeld korter te douchen, de vaatwasser pas aan te zetten als hij vol is en de kraan niet onnodig lang te laten lopen;
·      Bespaar energie: deze tip is ook goed voor je portemonnee! Laat lampen niet onnodig aanstaan en gebruik eco programma’s van elektrische apparaten. Zet apparaten zo min mogelijk op stand-by;
·      Voorkom verspilling: maak eerst de producten op die je nog in huis hebt;
·      Kies ook eens voor tweedehands producten in je interieur. In kringloopwinkels kom je vaak unieke items tegen die je nergens anders vindt;
·      Gebruik geen wegwerpproducten zoals rietjes, hygiënische doekjes, tasjes of wattenstaafjes van plastic. Oftewel: ga voor zo veel mogelijk plasticvrij!

Draag je steentje bij voor een plasticvrij leven en bestel je producten bij Bamboovement!

4 Comments

Leave a Reply