Skip to main content

Je hebt vast weleens van aromatherapie en aromatherapie olie gehoord. Maar wat is aromatherapie precies? Deze alternatieve geneeswijze is in veel landen al eeuwenlang een belangrijke basis voor gezondheid. In de westerse wereld maakt het nu ook haar opmars. Aromatherapie olie is tegenwoordig overal verkrijgbaar, maar wat is het precies en hoe werkt het? Dat ontdek je in dit artikel. Lees maar mee.

Wat is aromatherapie en aromatherapie olie?

aromatherapie olie

Aromatherapie is gericht op essentiële oliën met lekkere geuren. Het wordt al heel lang gebruikt voor verschillende doeleinden. Het komt voor in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Een aromatherapie behandeling focust op het onderhouden en versterken van de menselijke gezondheid. De essentiële oliën die hiervoor gebruikt worden, bevatten krachten uit de natuur die het menselijk lichaam kunnen helpen. Elke aromatherapie olie heeft haar eigen unieke eigenschappen en beïnvloedt verschillende processen in het lichaam. Het wordt ook gebruikt als natuurlijke pijnstiller bij acute pijn.

Werken met essentiële oliën gaat om het uitschakelen van schadelijke bacteriën in het lichaam. Deze kunnen bijvoorbeeld in de organen zitten of ze ontstaan door een bepaalde aandoening. De niet-schadelijke bacteriën blijven intact, in tegenstelling tot veel farmaceutische medicatie die ook de gezonde bacteriën aanpakt. Daarom is aromatherapie olie een veel minder ingrijpend alternatief. Gebruik je aromatherapie olie op de juiste manier, dan zal dit eigenlijk nooit tot bijwerkingen leiden. Deze oliën kunnen de huid bovendien gemakkelijk weer verlaten via de huid, urine en/of ontlasting.

Alles over essentiële oliën: aromatherapie olie

Aromatherapie olie, essentiële olie of etherische olie; het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde. Deze oliën worden op een natuurlijke manier uit planten gewonnen, waardoor ze de levenskracht van de natuur bevatten. Met aromatherapie olie worden lichaam en geest op een positieve manier beïnvloedt. Daarom is het zo’n belangrijk onderdeel van de alternatieve geneeswijze.

Maar wat is aromatherapie olie nu precies? Eigenlijk zijn het de geurstoffen van planten, die uit speciale cellen van de planten komen. Deze worden verdampt of geperst, om er olie van te maken. Bij sommige planten bevinden de benodigde geurcellen zich in de bloemblaadjes, bij anderen in de wortels en bij weer andere planten zitten ze in de schil of het hout. Planten bevatten deze geurstoffen of aroma’s om insecten aan te trekken of juist om zichzelf te beschermen.

Omdat elke aromatherapie olie uniek is en andere actieve bestanddelen heeft, is de werking van elke soort olie ook verschillend.

De voordelen van aromatherapie op een rij

Over het algemeen kent aromatherapie veel voordelen. Vooral wanneer het bij massages ingezet wordt. Ik benoem er graag een aantal die ik zelf heel interessant vind.

aromatherapie olie

Het vermindert stress: Uit onderzoek blijkt dat het ruiken van vanille, sinaasappel, mandarijn, bergamot, vetiver en/of neroli zorgt voor een kalmerende werking

Het vermindert depressieve gevoelens: Vooral lavendel, kamille, jasmijn en pepermunt blijken goed te werken bij mensen die depressief zijn of het gevoel hebben dat zij dit worden. Gebruik je aromatherapie olie in combinatie met een mindfulness training, dan zal je nog sneller positieve effecten opmerken;

Het beschermt je tegen infecties en versterkt het immuunsysteem: Wanneer je minder stress ervaart, neemt de hoeveelheid cortisol in het lichaam af en raakt je lichaam meer in balans. Dat vermindert bijvoorbeeld de kans op infecties en het verbetert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien wordt het immuunsysteem versterkt wanneer er meer witte bloedcellen geproduceerd worden. Gebruik daarvoor pepermunt, oregano, citroen, kaneel en/of eucalyptus.

Het versterkt het geheugen en geeft een mentale oppepper. Ben je mentaal vermoeid? Gebruik sage/salvia officinalis, niaouli of bergamot. Doordat essentiële oliën onrust wegnemen, kunnen ook mensen met Alzheimer zich beter voelen door het gebruik hiervan.

✅ Het helpt tegen een slechte nachtrust of moeilijk in slaap vallen. Wat dacht je van een lekker warm bad met een etherische olie erin, voor het slapengaan? Dit zorgt ervoor dat je de stress van de dag van je af kunt zetten, om zo ontspannen naar bed te gaan. Op deze manier zal je minder piekeren, waardoor je sneller in slaap valt. Vooral lavendel, roos, kamille, ylang ylang, neroli en sandelhout zijn effectief.

Hoe gebruik je aromatherapie olie?

Je kunt deze oliën gebruiken door ze te inhaleren, door te slikken of op de huid te smeren. Op al deze manieren zal de olie in je lichaam terechtkomen en haar werk doen. Kook wat water, doe er een paar druppels olie in en laat deze verdampen. Die damp kun je vervolgens inhaleren om de positieve effecten te ervaren.

Houd er rekening mee dat je aromatherapie olie slechts in hele kleine hoeveelheden mag nuttigen als je het wilt doorslikken. Vaak zijn één of twee druppels per dag al voldoende. Houd je altijd aan de voorschriften hiervoor. Laat je je weleens lekker masseren? Stel dan voor een aromatherapie olie zoals sinaasappel, roos, lavendel of citroen te gebruiken. Dit zal je nog beter helpen ontspannen.

aromatherapie olie

Meest gestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel over aromatherapie olie nog vragen over het onderwerp? Of wil je aromatherapie olie kopen, maar dan wel met korting? Lees dan nog even verder.

1. Waar kan ik essentiële oliën kopen?

Ben je op zoek naar een webshop waar je essentiële oliën kunt kopen? Dan moet je bij PharmaMarket zijn! Zij biedt aromatherapie olie in verschillende geuren aan, voor scherpe prijzen. Neem gerust een kijkje op de website, want het aanbod is heel groot!

2. Kan ik een PharmaMarket kortingscode krijgen?

Ja! Als je de PharmaMarket kortingscode WELCOME gebruikt, krijg je €5 korting op je eerste bestelling bij een bestelwaarde vanaf €54.

3. Is PharmaMarket betrouwbaar?

En of PharmaMarket betrouwbaar is! Je kunt allerlei positieve beoordeling en reviews lezen op de PharmaMarket Trustpilot pagina. Laat je overtuigen en haal vandaag nog heerlijke aromatherapie olie in huis voor je gezondheid. Daar zal je echt snel de voordelen van opmerken!

aromatherapie olie

One Comment

Leave a Reply