Skip to main content

Wil je meer in contact komen met jezelf? Verlang je naar verbinding maken met de natuur en de mensen om je heen? Je verwacht het misschien niet, maar met een zweethut ceremonie kan je dit bereiken. Klinkt bijzonder en dat is het ook.

Nee, het is niet hetzelfde als een dagje naar een saunaparadijs, maar een complete ervaring die je blik op de wereld compleet verandert. Ben je benieuwd of zweethutten iets voor jou zijn? Hieronder volgt alle nuttige informatie over de zweethut sessie bij Eagle Lodges!

zweethut ceremonie

Wat is een zweethut ceremonie?

Een zweethut ceremonie is een eeuwenoud ritueel waarbij je in een zelfgebouwde hut een soort sauna opgieting meemaakt. Het wordt ook wel een natuursauna genoemd en het is een van de oudste rituelen die er bestaan. Hoewel ik het iedereen kan aanraden, is het wel belangrijk om te beseffen wat je te wachten staat. Het is namelijk echt heel wat anders dan met vriendinnen bijkletsen in een bubbelbad.

Zeker in de huidige tijd, is er een groot contrast met het dagelijks leven. Je bent tijdens zo’n zweethut sessie een hele dag in de natuur, zonder contact met de buitenwereld. Daarnaast werk je samen aan het creëren van de ceremonie: dat is al een ritueel op zich!

Tot slot keer je volledig naar binnen tijdens de meditatieve saunasessie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen de mystiek en magie van zweethutten benoemen wanneer je vraagt wat er zo aantrekkelijk aan is.

De gezondheidsvoordelen van een zweethut sessie zijn misschien niet direct merkbaar. Maar je kunt wel direct al een meditatief gevoel ervaren. Het is vergelijkbaar met yoga oefeningen voor yoga beginners: het is wennen maar je merkt wel geleidelijk een verandering in je lichaam en geest.

Over EagleLodges

zweethut ceremonie

EagleLodges is opgericht door David de Kock en Jeroen Wolff, die zelf de magie van een zweethut ceremonie hebben ervaren en besloten dit beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Om deze spirituele ervaring laagdrempelig te ervaren, kan je kiezen uit verschillende ceremonies.

Voor iedereen, alleen voor mannen of alleen voor vrouwen. Bij elke ceremonie staan fysieke en emotionele veiligheid centraal, verzorgd door de goed getrainde watergieters die het ritueel begeleiden.

Uit de reacties van deelnemers die je op de site kan lezen, blijkt dat een bijzonder gevoel na een zweethut sessie veel voorkomt. Zo laten mensen weten een dieper contact met zichzelf te ervaren en zelfs een universele verbondenheid te voelen.

Als je totaal niet zit te wachten op een geestverruimende beleving en liever een stukje appeltaart bestelt na een rondje kruidenbad, dan is dit misschien niet de beste activiteit voor jou. Maar sta je open voor iets nieuws en durf je het aan om jezelf beter te leren kennen? Dan is een zweethut sessie echt een aanrader.

Hoe werken de zweethutten van EagleLodges?

De zweethut ceremonie van Eagle Lodges is een volledige ervaring. Je wandelt met een groepje naar de plek in het bos waar je gezamenlijk de hut van wilgentenen opbouwt. Ondertussen warmen de stenen op bij het vuur. Is de hut klaar en zijn de stenen heet? Dan kan de zweethut sessie beginnen!

Met de stenen als warmtebron wordt de ruimte steeds warmer gemaakt met stoom, door water op de stenen te gieten. Er wordt regelmatig frisse lucht binnengelaten. Gezamenlijk zit je in het donker, soms in stilte, soms met een verhaal of mantra.

Het draait helemaal om jou en de reis met jezelf in deze meditatieve rust. Deelnemers vertellen na afloop vaak dat het hier zowel om jezelf draait als om de connectie met de mensen om je heen.

Soorten zweethutten bij EagleLodges

Eagle Lodges biedt drie verschillende soorten zweethutten aan:

– EagleLodges zweethut ceremonie;

– MenFire zweethut ceremonie;

– MoonLodges zweethut ceremonie.

Zo is er voor ieder wat wils, ook als je liever niet in een gemengde zweethut gaat. Lees snel verder en ontdek alles over deze variaties. Zo kan jij eenvoudig kiezen welke vorm het beste bij jou past.

EagleLodges zweethut sessie

zweethut ceremonie

Een EagleLodges zweethut sessie is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. De dag begint in de ochtend met het aansteken van het vuur. Wanneer het vuur warm genoeg is, leggen alle deelnemers een steen in het vuur. Vaak gebeurt dit met het uitspreken van een intentie: waar je voor jezelf mee bezig gaat tijdens de zweethut sessie.

Zogeheten ‘firekeepers’ houden het vuur aan, terwijl de anderen de hut opbouwen. Als de hut volledig is opgebouwd neemt iedereen binnen plaats. Dan worden de hete stenen naar binnen gedragen en in de warmtekuil gelegd.

Er is altijd iemand aanwezig die de ceremonie leidt en water over de stenen giet. De ceremonie duurt tot het einde van de middag en is afgelopen wanneer alles weer is opgeruimd.

MenFire ceremonies

Bij Eagle Lodges worden regelmatig zweethut ceremonies georganiseerd die speciaal voor mannen zijn: MenFire. Bij deze ceremonie ligt de focus op de mannelijke kern. Hoe haal je kracht uit je kwetsbaarheid? Samen met andere mannen word je begeleid in het volledige ritueel waar een enorm gevoel van verbondenheid centraal staat.

Bij elk moment is het contact met jezelf en de ander van belang: van vuur maken tot de opbouw en van een meditatieve mantra tot het afkoelen. Deze ceremonie vindt zowel overdag als ‘s avonds plaats.

MoonLodges volle maan ritueel

Op zoek naar een zweethut ceremonie waarin jouw vrouw zijn centraal staat? Dan is het volle maan ritueel van Eagle Lodges echt wat voor jou. Deze zweethut sessie (exclusief voor vrouwen) vindt plaats rond de tijd van volle of nieuwe maan. Een unieke en helende ervaring waarbij je je innerlijke godin ontdekt.

De volle maan ceremonie past goed in een tijd waarin steeds meer vrouwen interesse hebben in maan rituelen. Als veel meer dan alleen een zweethut sessie, biedt Eagle Lodges een spirituele vrouwen cirkel die je oplaadt en in contact brengt met je vrouwelijke kracht. Aan een volle maan ceremonie kan je overdag of ‘s avonds deelnemen.

Zweethut ceremonie voordelen

Je weet nu precies hoe een zweethut ceremonie eruit ziet en wat je kunt verwachten. Ik heb de voordelen nog even voor je op een rijtje gezet. Zo is het helemaal duidelijk wat je eruit haalt tijdens (en na) de zweethut sessie.

✅ Ervaar innerlijke rust;

✅ Kom in verbinding met jezelf;

✅ Een veilige omgeving waar je jezelf mag zijn;

✅ Inzicht in levenspatronen;

✅ Een unieke ervaring!

EagleLodges voordelen

Nu weet je wat de beste redenen zijn om mee te doen aan een zweethut ceremonie. Maar waarom moet je kiezen voor de zweethutten van EagleLodges?

✅ Kies een datum die je goed uitkomt;

✅ Verschillende ceremonies mogelijk;

✅ De mooiste plekjes in de natuur;

✅ Ruime ervaring in zweethutten;

✅ Liefdevolle begeleiding.

zweethut ceremonie

Eagle Lodges zweethut ceremonie boeken

Nu je alles weet over de zweethut ceremonie van Eagle Lodges ben je er klaar voor om het zelf te ervaren. Wat moet je doen om een zweethut sessie te boeken? Ga naar de site en kies welk ritueel het beste bij je past: de reguliere zweethut, de MenFire ceremonie of toch de MoonLodge?

Daarna kijk je in de agenda wanneer de eerstvolgende passende datum van deze zweethut sessie is. Via de link boek je eenvoudig je ticket, ook als je met meerdere personen gaat. Wil je liever een privésessie of een zakelijke zweethut boeken? Dan kan je het beste contact opnemen via het contactformulier van EagleLodges.

Meest gestelde vragen over de zweethut ceremonie

Nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van zweethutten of heb je nog vragen? Hier heb ik de meest gestelde vragen voor je verzameld.

1. Wat neem ik mee naar een zweethut sessie?

Voor een zweethut ceremonie heb je de volgende dingen nodig: twee of drie handdoeken, slippers, voldoende drinkwater en een lichte maaltijd. Je mag zelf kiezen of je naakt of in badkleding de hut in gaat. Weet je het nog niet zeker? Neem dan voor de zekerheid zwemkleding mee en beslis ter plekke wat goed voelt.

2. Hoe heet wordt een zweethut?

Per sessie is er nogal een verschil in de warmte die in een zweethut ontstaat. Ook is er een verschil in de gevoelswarmte en de daadwerkelijke warmte. Dit komt doordat er sprake is van een opgietsessie: er is niet alleen warme lucht in de zweethut, maar er slaan ook waterdruppeltjes neer op de huid. Hierdoor kan de temperatuur veel hoger lijken dan die in werkelijkheid is. Een zweethut sessie is vergelijkbaar met een opgieting in de sauna met temperaturen tussen de 60 en 90 graden Celsius.

3. Wat is het verschil tussen een zweethut en de sauna?

Een zweethut ceremonie heeft een helende spirituele kant. Deze wordt bereikt door middel van meditatie en de intentie waarmee je de stenen in het vuur legt. Ook is alles eromheen belangrijk: samen naar de plek van de ceremonie lopen, het vuur opbouwen, de stenen verwarmen en de hut opbouwen en afbouwen. In de zweethut zelf is de meditatieve focus het grootste verschil met een regulier saunabezoek: mantra’s, zang en verhalen staan centraal terwijl jij je op jezelf concentreert.

Boek nu je zweethut ceremonie sessie!

Leave a Reply