Skip to main content

Ben jij de laatste weken erg moe? Heb je veel behoefte aan slaap? Ben je prikkelbaar en kun je je slecht concentreren? Dit zijn allemaal tekenen van een winterdepressie. Naast de vermoeidheid en slaperigheid, zijn ook neerslachtigheid en somberheid duidelijke signalen dat jij toe bent aan een beetje extra hulp. Dus merk je dat je minder behoefte hebt aan sociale contacten en dat je jezelf opsluit met koolhydraatrijk voedsel en alcohol? Lees dan snel verder. Een daglichtlamp en lichttherapie kunnen de oplossing voor jou zijn! Weg met de neerslachtigheid en op naar meer energie!

daglichtlamp

Help, ik heb een winterdepressie!

De ‘R’ zit weer in de maand. Voor veel mensen is dit een tijd om extra van te genieten. Warme chocolademelk drinken, boswandelingen maken en ’s avonds gezellig de kaarsjes aan. Maar dat genieten tijdens de donkere dagen is lang niet voor iedereen weggelegd. Wist jij dat er jaarlijks 40.000 mensen last hebben van een winterdepressie? Je bent dus echt niet de enige. Een winterdip is een veelvoorkomend probleem. De winterblues wordt veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijk licht. De dagen zijn korter in de winter, de lichtsterkte van de zon neemt af en de zon komt later op. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij gewoon wat minder lekker in je vel zit en weinig zin hebt om ook maar íets te ondernemen…

Dé oplossing tegen de winterdepressie

Licht is ontzettend belangrijk en speelt een belangrijkere rol in ons leven dan je aanvankelijk zou denken. Zodra de dagen korter worden en de zonsterkte afneemt, gebeurt er van alles in jouw lichaam. Daardoor kan jouw biologische klok van slag raken. Melatonine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je ’s avonds slaperig bent en in slaap valt, wordt in de winter meer aangemaakt. Dit kan verklaren waarom je snel moe bent. Gelukkig is er voor de ‘gewone’ winterdepressie een briljante oplossing: lichttherapie. Want het gebrek aan licht kunnen we prima compenseren met een daglichtlamp. Daglichtlampen zijn er gelukkig in alle soorten en maten dus er zit er zeker één voor jou tussen.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een vorm van lichttherapie waarbij je voor een lamp gaat zitten. Een daglichtlamp bootst natuurlijk daglicht na. Het beste moment op de dag om voor de daglichtlamp te gaan zitten, is de ochtend. Als je iedere ochtend voor de lamp gaat zitten is het resultaat binnen twee weken al op te merken. Je zult je snel fitter en energieker voelen.

De daglichtlampen helpen niet alleen bij een winterdepressie, maar ook wanneer je last hebt van een jetlag of van een verstoord dag- en nachtritme door bijvoorbeeld nachtdiensten. Een daglichtlamp is anders dan een infraroodlamp. Bij infraroodlampen, overigens ook een echte aanrader, warm je grote delen van je lichaam op. De infraroodlampen worden gebruikt voor onder andere pijnlijke spieren en gewrichten. Daglichtlampen worden echt gebruikt om jouw dag- en nachtritme te herstellen en je nieuwe energie te geven.

Wat is een infraroodlamp?

daglichtlamp

Voordat we verder duiken in de wereld van daglichtlampen is het goed om stil te staan bij de infraroodlamp. Iedereen kent deze warmtelampen wel. Ze zitten bijvoorbeeld ook in infraroodsauna’s. De infraroodlamp is voor veel klachten te gebruiken. De infrarode stralen dringen diep in je huid binnen en warmen je lichaam op. Heerlijk! De infraroodlamp is niet alleen te gebruiken bij spierpijn en gewrichtspijn. Door de opwarming van het lichaam stijgt de lichaamstemperatuur. Een infraroodlamp bevordert de bloedsomloop, stimuleert de stofwisseling en verhoogt de hartslag. Het is een hele mooie manier om afvalstoffen uit je lichaam sneller te verwijderen.

Als je last hebt van een winterdepressie helpen alle beetjes en die afvalstoffen kun je dus goed missen. Bovendien verlicht de lamp stress en bevordert de infraroodlamp de nachtrust. Wat een fijne bijkomstigheid is van infraroodlampen? Dat je huid gezuiverd wordt door het afvoeren van de afvalstoffen! De poriën gaan openstaan door de warmte. Ideaal is het, om je infraroodlamp in de badkamer te hangen. Een goede infraroodlamp badkamer staat ook nog eens stijlvol!

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Terug naar de daglichtlamp. Je gebruikt een daglichtlamp door deze recht of schuin tegenover je gezicht te zetten op ongeveer 50 cm afstand. Is een daglichtlamp plafond geschikt? Nee, daglichtlampen aan het plafond zijn niet handig. De daglichtlamp is verder wel in iedere ruimte thuis te gebruiken of op te bergen. Ook een daglichtlamp op kantoor kan een uitkomst bieden. Je gebruikt de lamp in de ochtend en dat doe je ongeveer 30-45 minuten. Je hoeft niet stil voor de lamp te zitten. Je kunt gewoon ontbijten, een boek lezen of dus werken achter de computer. Als de daglichtlamp maar op jouw gezicht staat gericht. Het licht mag niet in je ogen schijnen. Er wordt geadviseerd om de daglichtlamp minimaal 1x per dag te gebruiken om het beste resultaat te krijgen en het liefst 7 dagen achter elkaar.

Lichttherapie voordelen

Het positieve effect van lichttherapie is het grootst in de ochtend. Je lichaam krijgt het signaal dat het dag is. Er worden stoffen vrijgemaakt die je wakker maken. Naast dat je meer energie zal krijgen van daglichtlampen, blijkt de blootstelling aan helder kunstlicht een positief effect te hebben op jouw stemming. Voor het beste resultaat moet je iedere dag gebruikmaken van deze lichttherapie. Je zult zien dat je energieker en meer uitgerust bent in de donkere wintermaanden.

Andere voordelen van lichttherapie zijn:

✅ Een daglichtlamp verbetert de slaapkwaliteit;
✅ Je zal meer energie hebben en daardoor een betere gezondheid;
✅ Je bent gedurende dag minder vermoeid;
✅ De daglichtlamp heeft ook een positief effect op de hormoonhuishouding;
✅ De daglichtlamp zal bloeddruk, temperatuur en stofwisseling beïnvloeden (net als een infraroodlamp);
✅ Je krijgt op het werk meer voor elkaar;
✅ De daglichtlamp is ook geschikt bij een verstoord dag- en nachtritme door nachtdiensten en bij een jetlag.

Wit of blauw licht?

daglichtlamp

Lichttherapie kan met verschillende soorten licht. Als je op zoek bent naar een daglichtlamp zie je al snel vier kleuren terugkomen in jouw zoektocht; blauw, wit, oranje en geel licht. Een Liroma daglichtlamp bevat meerdere kleuren, je kunt zelfs wisselen! Wit licht is het sterkste licht. Bij wit licht wordt een lichtsterkte van 10.000 lux aangeraden. Bij blauw licht, ter vergelijking, is 250 lux al voldoende. Wit licht bevat alle kleuren van het lichtspectrum, dus ook blauw licht. Blauw licht is het werkzame gedeelte van wit licht.

Wat is dan het verschil? Lichttherapielampen met blauw licht bevatten LED-lampjes. Daglichtlampen met wit licht werken met TL of led. Het voordeel van een daglicht led lamp is dat deze compacter is en minder snel warm zal worden bij gebruik. Bij een Liroma daglichtlamp hoef je dus niet te kiezen tussen een daglicht led lamp of een daglicht TL lamp. Je kunt kiezen voor een model met alle soorten licht erin, zodat je naar stemming kunt wisselen. De Bamboe Daglichtlamp heeft bijvoorbeeld de kleuren wit, oranje en geel. De Daglichtlamp Compact heeft daarentegen de kleuren blauw en wit.

Daglichtlamp kantoor of thuis

De daglichtlamp gebruik je gemakkelijk in huis of op kantoor. Door de compactheid van de daglichtlampen kun je ze overal mee naartoe nemen. Uit onderzoek van Liroma is gebleken dat mensen beter presteren op de werkvloer als zij in de ochtend 30-45 minuten gebruik hebben gemaakt van een daglichtlamp. Een uitstekende reden om ’s morgens naast de lunch ook de daglichtlamp in te pakken!

De lamp geeft je meer energie, helpt bij concentratieproblemen en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Eigenlijk zou iedereen een daglichtlamp van zijn of haar werkgever moeten krijgen! Door de grootte van de lamp en het design ervan, kan deze prima op het bureau staan.

Waar moet ik op letten als je een daglichtlamp koopt?

Daglichtlampen komen in veel verschillende vormen en maten voor. De lampen van Liroma zijn compact en bijvoorbeeld de bamboe daglichtlamp kun je in ieder interieur kwijt. Deze lampen zijn getest en geselecteerd door specialisten en huisartsen. De werking van daglichtlampen is al langer wetenschappelijk bewezen. Naast dat deze lampen UV-vrij en 100% veilig voor de huid zijn, is de Liroma daglichtlamp ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. De daglichtlampen zijn al beschikbaar vanaf €45 en dan krijg je er een gratis opberghoes bij!

Kies ook voor een Liroma daglichtlampen!

De functies en mogelijkheden verschillen per Liroma daglichtlamp. Wil je per model zien wat de mogelijkheden zijn? Dan staat er online per lamp een handleiding. De Daglichtlamp Compact waar we het eerder over hadden, heeft bijvoorbeeld 6 helderheidsstanden, 2 kleuren, een timer en is flikker- en UV-vrij. Voor alle lampen geldt dat deze compact zijn en dat je er een opberghoes bij cadeau krijgt. De daglichtlamp kan altijd en overal mee voor jouw momentje van lichttherapie. Ben jij er helemaal klaar mee om in de winter zo moe te zijn? Wil je niet langer neerslachtig zijn en er juist op uit kunnen gaan? Ben jij klaar voor meer energie? Bestel dan vandaag nog jouw Liroma daglichtlamp en ondervind zelf de vele voordelen van lichttherapie!

Overwin je winterdepressie met een daglichtlamp van Liroma!

2 Comments

Leave a Reply